6 april 2016

VrijZinnig ‘Gemiste kansen’ 3

Geschreven door Jonge Remonstranten

Nadenken over gemiste kansen gaat gepaard met de vraag ‘wat als?’ Wat als ik zus of zo, of wat als ik nou dit in plaats van dat gedaan had? Een vraag waarbij je de fantasie de vrije loop kunt laten.

De belangrijkste gemiste kans in de Bijbel is natuurlijk Adam en Eva die het toch niet konden laten om de vrucht van de boom van de kennis te verorberen. Want ja, wat als ze dat nu niet hadden gedaan? Hoe had de wereld, volgens de Christelijke traditie, er dan uitgezien?

In de Tuin der Lusten

In het Boschjaar is het wel leuk om een even te kijken naar hoe Jheronimus Bosch deze vraag beantwoordde met zijn ‘Tuin der Lusten’. Jheronimus BoschZoals de titel al doet vermoeden zou het volgens Bosch een wereld zijn waar liefde en lust de boventoon voeren. Hordes naakte mensen huppelend tussen allerlei al dan niet echte dieren en zich tegoed doend aan verschillende exotische vruchten. Heerlijk utopisch beeld of misschien toch meer een waarschuwing voor de zonde.

Sommige kunsthistorici zien het namelijk meer als een belerend werk waarin wordt gewaarschuwd voor de ellende die zou ontstaan als de mensheid zou toegeven aan de hoofdzonde. Het is net wie er naar kijkt en wat naar diegene zijn of haar mening het paradijs is.

Wat als?

Maar dat is nu juist het probleem met de vraag wat als? Je weet namelijk niet wat er gebeurt zou zijn als je iets anders had gedaan en als je al een idee hebt is het persoonlijk of dit een positiever wending zou zijn geweest of niet. Kortom wanneer kun je spreken van een gemiste kans? Als ik bijvoorbeeld kijk naar de vrolijke chaos van de ‘Tuin de Lusten’ ben ik toch wel blij dat Adam en Eva in die appel hebben gebeten.

Geschreven door Antoinette Schoehuizen

Gerelateerd