Terugblik: Movies That Matter
Geschreven door Jonge RemonstrantenMovies that Matter Festival 30 maart 2019
Geschreven door Tabitha van Krimpen
Op zaterdag 30 maart bezochten we met een groep van de Jonge Remonstranten het Movies that Matter filmfestival. Het was een dagvullend programma waarbij we konden genieten van drie interessante, inspirerende en aangrijpende films.
Smuggling Hendrix
De eerste film die we bekeken was Smuggling Hendrix, een komedie die zich afspeelt op Cyprus en waarbij Yiannis zijn hondje Jimi kwijtraakt. Jimi blijkt van het Griekse gedeelte, waar Yiannis woont, naar het Griekse gedeelte te zijn gegaan. Yiannis doet er alles aan om Jimi weer terug te krijgen, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn. Het was een erg leuke en komische film, maar die zich wel afspeelt tegen de achtergrond van een politiek gevoelige situatie. Als verrassing verscheen aan het einde van de film de hond die Jimi speelt ten tonele. De hond komt uit Nederland en is speciaal getraind om in films te kunnen spelen.
The Feminister
Na een korte nabespreking stond de volgende film alweer op het programma, namelijk The Feminister. Deze documentaire volgt Margot Wallström, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, gedurende vier jaar. Met haar ‘feminist foreign policy’ trekt ze veel wereldwijde aandacht. We zien hoe ze zich non-stop inzet voor haar idealen. Met veel verstand van zaken en een ongekend doorzettingsvermogen reist ze de hele wereld over om met de groten der aarde in gesprek te gaan over bijvoorbeeld het belang van vrouwen bij het tot stand brengen van vrede in conflictgebieden. Het is inspirerend om te zien, maar tegelijkertijd wordt ook de schaduwzijde van deze veeleisende baan, waarbij de hele wereld meekijkt, in kaart gebracht. Wallström krijgt te maken met doodsbedreigingen en haar fysieke gezondheid lijdt onder het harde werken. Op deze manier geeft de documentaire een realistisch inkijkje in haar leven als vrouwelijke politicus op wereldniveau.
Aangezien de pauze tussen deze en de laatste film langer was, hadden we wat meer tijd om de film na te bespreken. Het was erg interessant om verschillende perspectieven te kunnen delen en te praten over wat ons raakte in de film, of juist niet aansprak. Hierdoor kom je op dingen die je zelf gemist had en is het makkelijker om woorden te geven aan wat de film met je deed.
Ghost Fleet
De laatste film was tot vlak voor het begin een verrassing, aangezien we de winnaar van de BNNVARA publieksprijs te zien kregen. Het bleek Ghost Fleet te zijn, een indrukwekkende documentaire over moderne slavernij in Thailand. Op grote schaal worden mannen gedwongen om in mensonterende omstandigheden op een vissersboot te werken. Ze verdienen geen cent en zien soms meer dan 10 jaar geen land. In de film zien we Patima Tungpuchayakul die zich met hart en ziel inzet om de slaven te vinden en ze thuis te brengen. Ze brengt een netwerk in kaart van waar de slaven zouden kunnen zitten en gaat vervolgens afgelegen eilanden langs om ze te vinden. De film grijpt je aan, schuurt en maakt je ongemakkelijk. Maar dat is misschien juist wat het zo goed maakt. Het maakt je boos over het onrecht in de wereld en zet aan om daar op je eigen manier verandering aan te brengen. Het maakt je bewust van je eigen privileges; privileges waar we ons zo vaak niet van bewust zijn.
Mede daarom is het zo belangrijk dat er een filmfestival als Movies that Matter bestaat waarbij thema’s onder de aandacht gebracht worden die belangrijk zijn en ons allemaal aangaan. Het was dan ook een geslaagde en gezellige dag waar we mochten genieten van de goede films en de fijne en gezellige gesprekken tussendoor.