Wie zijn wij?

Wij zijn Arminius, de landelijke jongerengemeente van de Remonstranten. We organiseren activiteiten voor mensen tussen 18 en 35 jaar. Als diverse groep jongeren maken we plezier samen en houden we ons bezig met zingeving. We onderzoeken hoe we in het leven staan en wat belangrijk voor ons is.

We willen graag dat iedereen zichzelf kan zijn en kan doen wat bij hem of haar past. Arminanen hebben interesse in levensbeschouwing, zingeving, cultuur en religieuze verhalen. We delen deze interesse, maar we verschillen ook van elkaar. Ieder van ons houdt zich hier op een eigen manier mee bezig. Met elkaar geven we dan ook vorm aan Arminius. We laten ons inspireren door elkaar en door de wereld om ons heen.

Arminius staat voor mooie activiteiten rondom zingeving en op een leuke manier in contact komen met gelijkgestemde en andersdenkende jonge mensen. De basis hiervoor wordt gevormd door gezelligheid en plezier, verdieping en stilte. Uit de activiteiten van Arminius spreekt een verbondenheid met de vrijzinnige christelijke traditie, verhalen en spiritualiteit.

Lees hieronder meer over onze activiteiten…

Wandelen en in gesprek in Scheveningen.

Wat doen we?

We organiseren activiteiten door heel het land. Bijvoorbeeld een strandwandeling of het bezoeken van een fototentoonstelling. We sluiten ook regelmatig aan bij bestaande activiteiten, zoals een filmfestival of een theatervoorstelling. Aansluitend houden we dan een gesprek. We verbinden het onderwerp van de activiteit aan ons eigen leven.

We hebben een aantal activiteiten die ieder jaar weer terugkomen. Het startweekend in september, het kloosterweekend in november, het kerstdiner in december en rond februari organiseren we een jongerendienst samen met een andere gemeente.

We hebben niet, zoals traditionele gemeenten, een wekelijkse kerkdienst. Maar sommigen sluiten zich ook aan bij een gemeente in hun woonplaats. Bij de Remonstranten in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam zijn veel actieve jongeren te vinden.

Lijkt het je leuk om ook een keer een activiteit van Arminius bij te wonen? Neem dan een kijkje in de agenda of neem contact op met één van onze bestuursleden. Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kun je je inschrijven op onze nieuwsbrief.

Aan het ontbijt tijdens het startweekend.

Wie zijn de Remonstranten?

De Remonstranten vormen een klein kerkgenootschap met in totaal ruim 6000 leden en vrienden verdeeld over ongeveer 45 gemeenten. Dit zijn volwassen leden en vrienden die zelf lid geworden zijn. Remonstranten staan voor een vrij en verdraagzaam christendom, waarin iedereen vrij is om het geloof op een eigen manier te beleven.

Sinds het ontstaan zo’n vier eeuwen geleden, zijn de Remonstranten steeds het kleine eigenwijze zusje van de grote protestantse kerk geweest met een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de theologie. Ze liepen voorop bij de toelating van vrouwen tot het ambt van predikant en richtten mede de Wereldraad van Kerken op. In 1986 waren we voorpaginanieuws bij de New York Times, toen de Remonstrantse Broederschap als eerste christelijke kerk ter wereld het huwelijk openstelde voor paren van hetzelfde geslacht.

Als Remonstrant ben je dus vrij in wat je gelooft.Dat klinkt leuk, maar doe het maar eens! Je krijgt niet in hapklare brokken uitgelegd hoe de wereld in elkaar zit, dat moet je zelf ontdekken. De dialoog met andere mensen, remonstrants, christelijk, religieus of niet, is heel belangrijk. Daarmee krijg je duidelijker waar jij voor staat, wat jij gelooft.

Wil je met ons mee doen, maar ben je geen Remonstrant? Dat hoeft ook niet! Iedereen is welkom bij ons, zolang jij je thuis voelt.

Waarom een aparte gemeente?

Lang niet overal is een Remonstrantse gemeente, en in lang niet alle gemeenten is een groep actieve jongeren. Daarom hebben we ons landelijk georganiseerd. Bovendien, jonge mensen zijn flexibel en mobiel. We verhuizen nog wel eens voor studie of werk, maar we willen wel blijven verbonden blijven.

Deze verbondenheid vinden we makkelijker bij Arminius, we herkennen elkaars vragen, twijfels en verhalen. Want we zitten in dezelfde levensfase. En bovendien, iedere week naar de kerk? Dat is niet meer van deze tijd. Onze gesprekskringen, activiteiten en weekendjes weg, met ruimte voor bezinning en gezelligheid, zijn dat wel!

Arminianen op het kloosterweekend.