30 september 2018

Terugblik Startweekend Geluksvogels

Geschreven door Jonge Remonstranten
Onlangs hadden een mooi weekend over het thema Geluksvogels. Irina en Alwin maakten voor ons een terugblik, met alle teksten die we gehoord hebben, filmpjes die we keken, liedjes die we afspeelden en natuurlijk de opdrachten die we uitvoerden. Zo kun je het weekend (nog eens) beleven!

Vrijdag

Op vrijdag aan het eind van de middag en het begin van de avond verzamelden de meeste deelnemers van het weekend zich in Kamerik. Anderen zouden zaterdag zich bij de groep voegen. We verwelkomden onze nieuwe predikant Jan en Sarah, die voor het eerst meeging met Arminius. We aten een eenvoudige doch voedzame maaltijd, maar eerst las Irina het verhaal van de kraai en pauw van Toon Tellegen voor. Vervolgens hadden we keuze uit twee soorten soepen die goed smaakten. Er waren ook lekkere quiches!

Vrijdagavond bij het kampvuur

Na het eten gingen we echt aan het slag met het vinden van geluk. Eerst deden we met Saskia een korte workshop lachyoga, naar aanleiding van een TEDtalk. Want ook voor lachten geldt: fake it till you make it! Daarna gingen we, zittend rondom ons kampvuur, met elkaar in gesprek.

We gebruikten hiervoor het geluksvogelspel. Dat is een spel voor kinderen en volwassenen om na te denken en te werken aan geluk. Wij gebruikten het om aan de hand van de geluksvogelkaartjes in gesprek te gaan over geluk. Dit deden we in kleine groepjes waardoor we diepgaande gesprekken voerden. Aan het eind van de avond kozen we allemaal een kaartje met een opdracht voor tijdens het weekend.

Zaterdag

De vroege vogels gingen wandelen zaterdagochtend. Er waren er echter ook die geluk vonden in het langer op bed liggen. Anderen moesten juist aan het werk om de wandelaars en langslapers gelukkig te maken door het ontbijt klaar te zetten. Bij deze maaltijd las Irina het gedicht ‘Waarom schrijf ik‘ voor van Toon Tellegen.

Later gaf Jan een workshop aan de hand van het boek: ‘De kracht van betekenis’ door Emily Esfahani Smith. Dit boek heeft de ondertitel: Hoe zin te geven aan je leven. Jan had een samenvatting van dit boek gemaakt en vertelde hierover aan de hand van gekleurde vellen waar steekwoorden en belangrijke zinnen uit het boek op beschreven stonden. Aan de hand van een aantal kleine opdrachtjes maakten we onze eigen geluksposter, we hebben heerlijk geknutseld! 

Workshop ‘De kracht van betekenis’

Tijdens het startweekend met als thema Geluksvogels gaf Jan een workshop over het boek 'De kracht van betekenis' door Emily Esfahani Smith. Wil je meer over Emily weten? Lees dan eens dit interview met haar, dat in Trouw verscheen. Jan vatte het boek samen met steekwoorden en belangrijke zinnen op gekleurde vellen. Jan vertelde dat het volgende citaat uit het boek...  Lees verder

Bij de lunch las Irina een gedicht van Ted van Lieshout: Geluk. Vervolgens hebben we een uurtje serieus vergaderd over Arminius. Over het afgelopen jaar, onze plannen, onze activiteiten en over ons bestuur. Er werd een dringende oproep gedaan voor nieuwe bestuursleden!

Lekker van het zonnetje genieten!

Na de vergadering hadden Irina en Saskia een hele mooie speurtocht gepland, op de plas van Kamerijck, dus we gingen kanoën! Al kanoënd moest je opdrachten zoeken en uitvoeren.  Alle opdrachten hadden te maken met tradities van over de hele wereld, waarmee mensen proberen om hun geluk te vergroten. Geïnspireerd op het holifeest (Laat het kind in jezelf los), moesten alle jonge remonstranten een ballon opblazen en deze aan hun boot vastmaken, het team dat met de meeste hele ballonnen terug kwam had gewonnen. Een van de meer serieuze opdrachten was het vouwen van een bootje, met daarop je ergernissen en vervelende herinneringen. Midden op de plas kon je ze laten varen..

Bij het drijvende kerkje(!) zongen we uit volle borst ‘Ik ben vandaag zo vrolijk‘. Tai-Chi-bewegingen maken en nadoen. Een slogan/slagzin maken over geluk. En natuurlijk een onuitwisbare foto met je meest gekke gezicht. En dat allemaal onder de spanning, blijft mijn ballon heel/niet? Wiens ballon is nog heel? Sommige haalden trucjes uit de kast: eerst ‘vrede’ sluiten met de ander en dan toch nog de ballon kapot maken. Anderen verstopten hun ballon en deden vervolgens alsof ze geen ballon meer hadden. Zo’n middagje kanoën resulteert natuurlijk in prachtige foto’s. Bekijk ze hier!

Op zoek naar geluk in een kano

Als echte geluksvogels stapten we met zonnig weer in kano's en kajakken om ons geluk op het water te zoeken. Dat resulteerde in achtervolgingen om ballonnen kapot te maken, mensen die liever zwommen, Tai-Chi-ende jongeren op de kant. En we hoorden veelvuldig het mooie lied 'Ik ben vandaag zo vrolijk' van niemand minder dan Alfred  Jodocus Kwak. Hieronder een aantal...  Lees verder

Na het kanoën was het tijd voor het avondeten. Harm offerde zich op om hamburgers (harmburgers) te bakken. Met ketchup erop was de hamburger een bron van geluk voor de schrijver van deze zin. Bij de maaltijd keken we naar een filmpje/luisterden we naar een verhaal van Harrie Jekkers en Koos Meinders: De man in de wolken. Een prachtig meditatief verhaal!

Na dit inspirerende verhaal bedachten we rond het kampvuur plannen voor het komende jaar. Een weekend naar Antwerpen om te vieren dat de remonstranten 400 jaar bestaan, een welkomsdienst voor Jan, en nog veel meer. Vervolgens deden we een muziekquiz, bedacht door Alwin. Alle nummers hebben een link met geluk. Ken jij de artiesten en titels? De gelukkige winnaar van de quiz was TEAM-on: de bank met Saskia, Tjarko en Timon. 

Muziekquiz ‘Geluk’

Alwin maakte een hele mooie lijst met allerlei bekende en minder bekende nummers over geluk. Sommige zijn blije liedjes en andere juist droevig. Aan de jonge remonstranten de vraag om binnen enkele seconden te raden wie de artiest is en welk nummer het is. Lastig! Beluister via de volgende link nog eens de playlist Open YouTube Playlist Happy - Pharell Williams...  Lees verder

Zondag

De zondag startte rustig. Harm had een meditatie voorbereid. Door op een gestructureerde en kalme manier even bij je lichaam stil te staan, maak je jezelf helemaal leeg. Maar het maakte wel hongerig, dus gingen we ontbijten! Eerst nog zo’n mooie tekst om even bij geluk stil te staan. Toon Tellegen schreef een gedicht over de zoektocht naar geluk.

foto van de orde van dienst

De orde van dienst tijdens het Startweekend

Met elkaar hebben we een dienst gemaakt en uitgevoerd. De liturgie was een witte tijdsbalk, met gekleurde vormen met daarop ons volgende onderdeel. Het werd een erg mooie dienst met input van iedereen en onze gedachten over geluk. Als we nog iets wilden delen de andere jongeren over geluk, dan was dit het moment!

We lazen  Mattheus 5 vers 1-12. We zongen een aantal liederen met elkaar. Irina en Elske hadden deze samen uitgekozen. Sommige mensen lieten een filmpje zien of muziek horen.

Ries koos The Milk Carton Kids – “Secrets Of The Stars

Elske en Irina zoeken liederen

Harm liet ons kennismaken met de Fado: Bebel Gilberto – Samba da Benção 

Dankzij Sarah’s bijdrage deden we nog een korte meditatie, Vapor meditation genaamd. We voelden ons allemaal even heel klein.

Alwin legde uit wat een liedje van Miss Montreal voor hem betekent. We luisterden naar Writing stories

Toen was het alweer tijd om samen te lunchen. We werden een laatste keer geïnspireerd door een gedicht. Van Rutger Kopland deze keer. Irina moest het twee keer lezen, het is erg verwarrend!

Marjolein veilt de overgebleven proviand

Marjolein veilt de overgebleven proviand

Als gewoonlijk werden alle overgebleven voedingsmiddelen en bruikbare spullen weer geveild. Dit jaar was er een nieuwe trend, niet zomaar overbieden, maar overbieden met één cent! We merken dat de koopkracht weer gestegen is.. Sommigen dachten hun slag te kunnen slaan als koopjesjager. Een aantal jonge remonstranten aasden op de zak chips. Maar al snel werden hun scherpe biedingen overboden. Marjolein was een erg goede veilingmeester!

Met de veiling eindigde ons zeer geslaagde startweekend in Kamerik. We hebben ons echte geluksvogels gevoeld!

 

Gerelateerd