Beraadsdag ‘Pleidooi voor Vrijheid’

Datum 11 maart 2017
Tijd 10:00 - 16:00 uur
Locatie Delft
Entree
20 euro

Beraadsdag 2017 ‘Pleidooi voor vrijheid’

Dit jaar gaat de Beraadsdag over het thema ‘Pleidooi voor vrijheid’.  We maken gebruik van de Waalse kerk (onderdeel van museum de Prinsenhof) en de remonstrantse kerk. Ze liggen vlak bij elkaar. Opgeven kan nu al via de webshop op www.remonstranten.nl of per mail info@remonstranten.org.

Als Jonge Remonstrant kun je voor niks meedoen: als je meewerkt als steward! Je kunt je daarvoor opgeven bij Saskia.

Verschillende vormen van vrijheid komen op de dag aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan de maatschappelijk vrijheid, zoals godsdienstvrijheid of de vrijheid van de democratie. We zitten op 11 maart vlak voor de landelijke verkiezingen. Goed moment om te spreken over de vraag hoe de democratie zichzelf moet beschermen. Veel aandacht gaan we op deze dag ook besteden aan innerlijke, existentiële vrijheid.  Hoe slagen we er in om vrijheid in ons eigen leven te integreren? Waar ontstaat in ons leven vrijheid? Wanneer en hoe voel je dat je ergens los van bent gekomen? Van welke dingen heb je je in je leven moeten losmaken? De auteur Pascal Mercier schreef over dit thema van innerlijke vrijmaking zijn succesroman ‘Nachttrein naar Lissabon’. We besteden er ruim aandacht aan. Bij Spinoza en Buber is vrijheid de verwerkelijking van wat al in jezelf zit. In workshops komen hun ideeën voorbij. We gaan op zoek dus naar de ruimte van innerlijke vrijheid die de ander niet beschadigt. Hoofd, hart en lichaam doen allemaal mee.

Programma
Het programma van de dag ziet er (onder voorbehoud) als volg uit:

Ochtend
Acteur, regisseur en theatermaker Ursul de Geer was onder de indruk van het boek ‘Nachttrein naar Lissabon’ van Pascal Mercier en maakte er een literaire solovoorstelling van. Hij verweefde in die voorstelling ook het persoonlijke verhaal over zijn opvoeding en de losmaking daarvan. Hij speelt een groot gedeelte van de voorstelling.

Middag
Twee ronden van vijf workshops:

A1 De vrijheid van Paulus, door Arie Nico Verheul
A2 De vrijheid van Spinoza, door Maarten van Buuren
A3 Innerlijke vrijheid a.d.h.v. de vertoning van fragmenten van de film ‘ Nachttrein naar Lissabon’, door Henk van den Berg
A4 Vrijheid voor vluchtelingen, door Geloof en Samenleving
A5 Mens ken jezelf! Deelnemers exploreren in spelvorm een persoonlijke vraag over vrijheid, door Heidi Muijen

B1 De vrijheid van Luther, door Peter Nissen
B2 De vrijheid van Merton en Buber, door Petra Galama
B3 Weerbare democratie, door Bastiaan Rijpkema, universitair docent in Leiden
B4 Godsdienstvrijheid, door de IARF
B5 Stembevrijding, onorthodox en opgewekt zingen met Jan Kortie

Agenda