Adventslunch: het heelal zingt ons toe

Adventslunch: het heelal zingt ons toe
Datum 9 december 2018
Tijd 11:45 - 15:00 uur
Locatie Leiden

9 december ben je – met iedereen die je mee wilt nemen – van harte welkom in de Leidse Studenten Ekklesia (LSE). Onze eigen voorganger, Jan Berkvens, zal voorgaan met een moderne preek over het heelal, Startrek, wetenschap en geloof. De diensten van de LSE worden goed bezocht, er is een groot koor dat prachtig zingt en gitarist Paul Hagayi komt speciaal voor ons spelen.

Gelukkig slapen ze uit, daar in Leiden; de dienst begint om 11.45 uur in de Hooglandse Kerk. Na de dienst gaan we naar het pand van de Ekklesia om met elkaar te lunchen. Zoals altijd zijn ook de oud-Arminianen welkom en neemt iedereen een deel van het menu mee!

Praktische gegevens

De Hooglandse Kerk staat aan de Nieuwstraat, nummer 20. De dienst start om 11.45. De lunch is bij de Leidse Studenten Ekklesia aan Rapenburg 100. Ook als je niet in de gelegenheid bent om naar de dienst te komen, ben je uiteraard van harte welkom bij de lunch. We zullen tussen 13 en 13.30 met onze lunch beginnen.

Laat even weten of je komt, dan kunnen we voor voldoende eten zorgen. Vertel ook gelijk welk gerecht jij meeneemt! Je kunt je opgeven bij Saskia: voorzitterarminius@gmail.com

Over de viering

Zondag 9 december is het tweede advent. Advent gaat over de komst van het licht, een goede toekomst. In deze tijd van donkere dagen zien we ook licht, daarboven in de hemel. Allemaal sterren. Het mysterie van het heelal boeit mensen al zo lang als de mens bestaat. Wie zijn wij, te midden van die grote leegte? Is die leegte wel zo leeg? Misschien woont God er wel. Het mysterieuze noopt tot onderzoek, maar wat betekent dat voor het mysterie? En voor ons als mens? Soms leidt onderzoek naar het heelal tot indrukwekkende kunst. Zo’n indrukwekkend kunstwerk was deze zomer te zien in de Berlijnse St. Elisabethkirche.

De nieuwsgierigheid naar het heelal is ook de inspiratiebron voor science fiction films en series, zoals bijvoorbeeld Startrek. In Startrek speelt wetenschap een grote rol, maar heeft tegelijkertijd iets Bijbels, met een belofte voor een betere wereld en een cultus rond charismatische personen. Wetenschap, wijsheid en geloof liggen niet zelden heel dicht bij elkaar, als drijfveren om het mysterie van het leven te ontdekken. Laat je deze zondag meenemen door het mysterie van het heelal!

Kunst: AIS3

Het kunstwerk in de Berlijnse St. Elisabethkirche is een ‘artist’s impression’ van het onderzoek dat wordt uitgevoerd in het Neutrino-Observatorium IceCube op Antarctica. Wetenschappers zijn erin geslaagd neutrino’s uit de ruimte aan te tonen en hun herkomst te identificeren. De kunstenaar Tim Otto Roth heeft deze neutrino’s en hun licht en geluid in samenwerking met de astro-wetenschapper Christian Spiering vertaald naar meditatieve kunst. Informatie is hier te vinden.

Startrek Discovery

De nieuwste Startrek serie ‘Discovery’ is te volgen op Netflix. Hoofdpersonage is Michael Burnham, een dissidente, die een sterk ethisch appel ervaart om een mogelijke oorlog te voorkomen. De officiële trailer is op YouTube te zien, met Nederlandse ondertitels.

 

 

Agenda