Reis naar Palestina en Israël

Reis naar Palestina en Israël
Datum 10 mei 2017 - 19 mei 2017

Tiendaagse ontdekkingsreis naar Israël en Palestina

Achter het nieuws, voorbij de muren: een reis waarbij je verder kijkt

Tijdens de tien dagen van onze reis zullen we Israël en Palestina verkennen en meer te weten komen over de recente politieke ontwikkelingen en het religieuze en sociale leven in Palestina en Israël. Een bijzondere focus zal het dagelijks leven van de lokale gemeenschappen zijn. De jonge remonstranten zullen de politieke situatie in het gebied beter leren begrijpen, evenals het religieuze landschap en de dynamiek tussen seculiere en religieusorthodoxe levensstijlen.

Indrukken opdoen

Vraag je je af wat de rol van cultuur, religie en politiek is in het dagelijks leven van de Israëli’s en Palestijnen? Tijdens deze buitenlandreis van de jonge remonstranten krijg je hierop antwoorden van organisaties en personen die bereid zijn over de grenzen heen te kijken. De indrukken die we tijdens onze reis opdoen delen we dagelijks met elkaar tijdens een kort bezinningsmoment.

De reis wordt georganiseerd door Maaike Hoffer namens Stichting Communication Middle East (COME) en Toine van Teeffelen names het Arabische Onderwijscentrum (AEI).

Programma Jonge Remonstranten

Er is een ontzettend mooi programma samengesteld, waardoor we veel van het land zullen zien en veel organisaties en mensen zullen ontmoeten. Dit betekent ook dat we voor sommige programmapunten afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van mensen en organisaties. Er kunnen dus nog wijzigingen plaatsvinden.

Dag 1

Reis van Amsterdam naar Bethlehem via Tel Aviv.
We verblijven bij gastgezinnen in Bethlehem

Dag 2

We bezoeken het Arabisch Onderwijscentrum (AEI) en de muur.
Na op het Soemoed Verhalenhuis van Palestijnse vrouwen te horen over hun dagelijkse leefomstandigheden, zullen we een wandeling maken langs de 9-meter hoge afscheidingsmuur in Bethlehem en via muurposters kennismaken met verhalen van Palestijnse vrouwen en jongeren. in het nabijgelegen vluchtelingenkamp Aida zullen we horen over kernproblemen in het Palestijns-Israëlische conflict. Natuurlijk zullen we ook de Geboortekerk bezoeken. Het AEI zal ons daarna vertellen over een moslim-christelijk leerproject, Samen leven in het Heilige land, dat op scholen op de Westelijke Jordaanoever wordt gegeven.

Dag 3

Hebron (tour in de binnenstad), A-Tuwani (operatie Duif), Tent of Nations
We zullen Hebron en de Grot van Machpela met synagoge en de moskee van Abraham bezoeken. Ofschoon de situatie in Hebron niet gemakkelijk is, is het goed om deze met eigen ogen te zien. Vanuit Hebron gaan we naar de heuvels ten zuiden van de stad, waar we Operation Dove zullen bezoeken, een project gesteund door een vredesorganisatie. De deelnemers zetten zich in voor Palestijnse dorpsbewoners die op gespannen voet staan met bewoners van Israëlische nederzettingen in het gebied. Ook zullen we voorbeelden zien van cultureel ondernemerschap van vrouwen die producten maken van traditioneel borduur- en tapijtweefwerk. In de namiddag bezoeken we de Tent of Nations, eens project van leden van een Palestijns boerengezin die niet van hun land weg willen gaan. is het mogelijk om “te weigeren vijanden te zijn?“.

Dag 4

Jeruzalem, synagoge, Rabbis for Human Rights
’s Ochtends zullen we de religieuze diversiteit in Jeruzalem ontdekken met een bezoek aan de belangrijkste religieuze monumenten in de oude stad van Jeruzalem (o.a. de Rotskoepel, de Klaagmuur en de Heilige Grafkerk). In de middag leren we meer over de organisatie Rabbis for Human Rights en bezoeken we zo mogelijk een synagoge.

Dag 5

Vrij dag: kies een daginvulling naar keuze. Suggesties: Jeruzalem oude stad, Jeruzalem nieuwe stad, woestijnwandeling, wandeling rondom Bethlehem

Dag 6

Reis van Bethlehem naar Nes Ammim via Tel Aviv.

Onderweg naar Tel Aviv stoppen we in Jeruzalem, om het Israel Religious Action Center (IRAC) te bezoeken. Daar zullen we horen hoe deze organisatie strijdt tegen het monopolie van het orthodoxe rabbinaat in Israël. We rijden dan door naar Tel Aviv, dat soms beschouwd wordt als een seculier eiland in een land waar religieuze krachten aan invloed winnen. Is secularisme een belegerde cultuur? Leer in de seculiere yeshiva Bina meer over de relatie tussen seculier, hervormd en orthodox Jodendom in de politieke context. Een medewerker van de Mizrahi Democratic Rainbox Coalition vertelt ons meer over discriminatie van mizrahim (joden afkomstig uit Arabische landen) binnen de Israëlitische maatschappij en politiek en wat de organisatie daaraan probeert te doen.

We logeren in het gastenverblijf van Nes Ammim, een Duits-Nederlandse organisatie in Israël.

Dag 7

Bezoek aan Nazareth, stedelijke kibboets, Meer van Galilea

In een stedelijke kibboets leren we over de manier van leven en het werk dat binnen de kibboets met verschillende groepen binnen de Israëlitische samenleving gedaan wordt. In Nazareth leven islamitische en christelijke gemeenschappen zij aan zij. De stad ligt ingekapseld tussen wijken van het joodse Nazrath Illit. Tijdens een wandeling door de oude stad zullen we naar de dialoog van het dagelijks leven ook de scheidslijnen tussen gemeenschappen ervaren. Met een verfrissende boottocht op het Meer van Galilea verkennen we de omgeving.

Dag 8

Bezoek aan Haifa, universiteit en Druzendorp
Haifa is de derde grote stad in Israël, en een gemengde stad. Een Palestijnse organisatie vertelt meer over de positie van de Arabische burgers binnen Israël. We maken een korte wandeling door het oudste deel van Haifa. Tijdens een bezoek aan de universiteit van de stad ontmoeten we studenten. Hierna rijden we door naar een Druzendorp op de top van de berg Karmel om te ontdekken hoe deze kleine minderheid standhoudt.

Dag 9

Bezoek Lohamei Hagetaot en Akko
We bezoeken het Huis van de Ghetto Strijders in Lohamei Hagetaot. We ontmoeten een vertegenwoordiger van het Centrum voor Humanistisch onderwijs dat in dit museum is gehuisvest. Vervolgens bezoeken we de gemengde stad Akko en het Akko Center for Art and Technology. Hier worden workshops kunst en technologie gegeven voor alle inwoners van de stad. De rest van de dag kan iedereen naar eigen wens in de oude stad doorbrengen.

Dag 10

Reis van Nes Ammin naar Amsterdam via Tel Aviv

Agenda