Spirit Café ~ Maarten van der Graaff

Datum 10 december 2017
Tijd 14:00 - 16:00 uur
Entree
gratis

Wil je wel eens een schrijver van je eigen leeftijd ontmoeten? Eentje die schrijft over religie, niet naar, niet zwaar. Maar religie die mensen verbindt en die mensen toestaat om kritisch te kijken naar waar ze voor staan. Klinkt heel jong en remonstrants! Op zondagmiddag kun je Maarten van der Graaff (1987) ontmoeten in de remonstrantse kerk in Rotterdam. Hij leest voor uit eigen werk en wordt geïnterviewd door predikant Koen Holtzapffel.

Wie is Maarten de Graaff?

Maarten debuteerde dit jaar, na twee bekroonde dichtbundels, als romanschrijver met het boek ‘Wormen en engelen’. Een tastend en beeldend boek over wat religie nog kan betekenen in een seculier land. Of beter nog, over de menselijke hunkering naar gemeenschap. De roman is buitengewoon enthousiast ontvangen. Maarten wordt al de opvolger van Maarten ‘t Hart en Franca Treur genoemd..

Maarten zegt zelf over zijn roman: “Je denkt: oké, het boek gaat over iemand die opgroeit in een gereformeerd gezin op een eiland als Goeree-Overflakkee, dus die zal wel onderdrukt zijn door een nare sfeer waarin niks mocht, geen seks, geen leuke dingen op zondag – je hebt meteen een hele set vooroordelen. Daardoor zie je niet meer dat iemand een gecompliceerder leven leidt dan jij denkt te zien. In mijn boek zie je een ander parcours. Het standaardverhaal van iemand die zich bevrijdt uit een christelijk milieu en dan eindelijk een groots en meeslepend leven gaat leiden, wordt erdoor ontwricht. In mijn boek gaan mensen op zoek naar datgene waarmee zij in tradities nog wél verbonden zijn. Niet om een lofzang te zingen op die traditie, maar om die serieus te nemen, kritisch door te lichten en te zien of er nog een nieuwe taal uit te peuren is, een nieuwe vorm om mee te leven.”

Recensenten over Maarten van der Graaff

‘Wormen en engelen staat bol van ideeën, is geweldig geschreven en alles staat er op zijn plaats. En het is een geëngageerde roman die verder gaat dan het beschrijven van wat al is, die wil blijven broeien in het hoofd van de lezer. En zo versterkt hij het geloof in de literatuur.’

Uit: NRC

‘Maarten van der Graaff is een schrijver die op de buitenwereld gericht is, onderwerpen als feminisme, witheid en antiracisme mengt met gedachten over geloof en spiritualiteit. Wormen en engelen wordt zo een roman waarin nieuwsgierigheid, empathie en onderzoek het glansrijk winnen van vastgeroeste standaardverhalen.’

Uit: de Groene Amsterdammer

Agenda