Zinnige Zaterdag: Oude Religie?

Zinnige Zaterdag: Oude Religie?
Datum 25 mei
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Entree
Gratis

In Suriname zijn we in aanraking gekomen met een aantal winti gebruiken. Zoals de switi watra wasi, waarbij we met een kruidenbad van ‘zoet water’ onze geest konden wassen en boze geesten konden verdrijven. Een wasi met switi watra is een ritueel dat onder meer met nieuwjaar of kiti koti (de viering van de afschaffing van de slavernij) uitgevoerd wordt.

Het interessante is dat diegene die de traditie met oudjaar in Paramaribo gestart is, Elly Purperhart, destijds met veel aandacht voor bijbelteksten en gebed aan de slag gegaan is. Zo zijn er heden ten dage nog een hoop dingen van oude religies terug te zien in het christendom en dus zoals je ziet ook andersom.

In Nederland hebben we ook een (rijke) traditie van oude religies. Vaak werd dat met een nare ondertoon hekserij genoemd. Susan Smit noemt het ‘de oude religie’, omdat het een specifiek godsbeeld bevat: namelijk goddelijke vonk in alles wat leeft. Er zullen ook Remonstranten zijn die meer op die manier naar god kijken.

Deze zaterdag gaan we een wandeling maken door het bos en kijken of wij ook wat kunnen vinden van oude religies. Misschien ervaar je wel wat op een bepaalde plek. Ook hebben we een gratis lunch geregeld. Wil je er graag bij zijn?

We spreken af om 11:00 bij station Deventer en neem je OV-Chipkaart mee.

Meld je aan via secretarisarminius@gmail.com

Agenda