18 februari 2016

500 euro naar Palestina

Geschreven door Jonge Remonstranten

Tijdens ons Kerstdiner afgelopen december hebben niet alleen de innerlijke mens versterkt met (geestelijk) voedsel. We hebben ook onze medemens versterkt! De collecte die tijdens het Kerstdiner gehouden wordt, is altijd ten bate van een goed doel dat één van de Jonge Remonstranten na aan het hart ligt. Dit jaar kwam Maaike met het idee om een gezin in Palestina te ondersteunen. De opbrengst van de collecte was 250 euro, dit bedrag is verdubbeld door Jongerengemeente Arminius.

This used to be my bedroom

slaapkamer al-NajjarMaaike kwam met het gekozen doel in aanraking door een expositie van de Franse fotografe Anne Paq: This used to be my bedroom. Deze expositie bestaat uit foto’s van Palestijnse kinderen. Tijdens de militaire operatie van Israël in de Gazastrook in 2014 hebben meer dan 108.000 Palestijnen, grotendeels kinderen, hun huis verloren. Velen hebben hun huis niet of nauwelijks kunnen opbouwen. Volgens de UNRWA, VN organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, zijn er nog steeds circa 100.000 Gazanen die een tweede winter moeten doorbrengen in zelfgemaakte tenten/huizen of kapotte huizen.

Er is geld beloofd door de international gemeenschap en de Arabische wereld. Veel is nog niet gearriveerd, dus veel families wachten nog op hulp. Alle import naar Gaza is afhankelijk van Israëlische vergunningen en toestemming, waardoor er veel te weinig bouwmateriaal is, en de prijzen op de zwarte markt omhoog zijn geschoten.

Anne Paq

Al heeft ze al jaren in Palestina gewoond, nog steeds is de Franse foto- en videografe voortdurend geschokt door wat ze ziet. Met haar foto’s wil ze laten zien hoe de situatie in Palestina is. Hoe moeilijk het leven voor de Palestijnen is. De kinderen in Gaza zijn hun eigen plek, hun slaapkamer kwijtgeraakt. De fotografe Anne Paq stelde de kinderen een simpele vraag: wat mis je het meest van je oude kamer?

Met enkele van de geportretteerde kinderen houdt de fotografe nog steeds contact, ze probeert hen financieel te ondersteunen. Ook kunnen anderen (wij!) op deze manier Palestijnen ondersteunen. Zonder dat er geld aan de strijkstok blijft hangen.

Familie in Gaza

De 500 euro die we tijdens het Kerstdiner gedoneerd hebben gaat naar de familie al-Najjar. Dit gezin bestaat uit Wael, Souad en acht kinderen. Het huis van familie al-NajjarDe familie woont sinds de militaire operatie van 2014 naast hun kapotte oude huis in een soort tent, versterkt met wat metaal, aan de rand van Khuza’a. Als het regent komt het water naar binnen. De kleine kinderen zijn eigenlijk altijd koud en nat. De kinderen gaan naar school, behalve de oudste Hussein, nu 15 jaar, die besloot ermee te stoppen om wat geld te kunnen verdienen voor de familie. Hij heeft soms werk bij een landbouwgrondje, en kan dan ook wat eten mee naar huis nemen. De vader is werkloos. De oudere kinderen helpen vaak mee om voor de kleinere kinderen te zorgen. Moeder Souad probeert er steeds weer voor te zorgen dat er eten is om de kinderen te voeden. Ze hebben financiële hulp nodig voor hun basisbehoeften (kleding, voedsel, schoolspullen), maar ook voor het herbouwen van hun huis.

Een vriendin van Anne Paq, Jeneen, heeft het geld bij de familie al-Najjar gebracht. De afgelopen tijd is er hevige regenval geweest in Gaza en als gevolg hiervan overstromingen. De familie moest hierdoor toevlucht zoeken bij buren. Het geld kwam voor de familie dus op een goed moment.

Gerelateerd