13 maart 2025

Festival ‘Klimaat van hoop’ – hier vind je het programma!

Geschreven door Jonge Remonstranten

Mounir Samuel – punkband TRUI – Christian Climate Action – singer-songwriter Husky. Deze prachtige namen bieden we je tijdens het festival Klimaat van hoop op zaterdag 14 juni. Wil je alles weten over ons hele programma? Dan ben je hier op de goede plek. Scroll naar beneden!

Klimaatviering (11:00-12:00u, Lokhorstkerk)

We starten het festival om 11:00u met een klimaatviering in de Lokhorstkerk (locatie). Samen zingen, stil zijn, luisteren en je laten inspireren! Voorganger en vredesactivist Rozemarijn van ’t Einde zal deze dienst leiden. Zij is bekend als ‘klimaatdominee’, auteur van Rebelleren voor het leven en winnaar van de PAX Vredesprijs.

Lunch (12:00-12:45u, Lokhorstkerk)

De lunch die we je aansluitend aanbieden is geheel vegan!

Muziek: Husky (12:50-13:35u, Lokhorstkerk)

Singer-songwriter Husky schrijft en zingt liedjes over liefde en sociale rechtvaardigheid. Over het delen van appelsap en hartenzeer. Over klimaat en biodiversiteit. Over inclusiviteit en verbinding. Over dansen en dromen. Kortom, over alles wat het hart raakt en het leven mooi maakt.

Hoofdspreker: Mounir Samuel (13:35-14:30u, Lokhorstkerk)

Een nieuwe ark van Noach? We zijn supertrots dat we schrijver, politicoloog en activist Mounir Samuel als een van onze hoofdacts kunnen presenteren. Mounir spreekt zich al jaren uit over de klimaatcrisis, met een wetenschappelijk onderbouwde boodschap in niet mis te verstane taal. Hij schreef boeken als Jona zonder walvis, over klimaat. Zijn dit jaar verschenen boek Nederland voor de Nederlanders bouwt hierop voort. Mounir zal ons op de voor hem kenmerkende eloquente en theatrale manier meenemen met de vraag: moeten we een nieuwe ark van Noach gaan bouwen? Lees meer over Mounir op zijn website.

Ruimte voor stilte, bezinning en gebed (de hele dag, Lokhorstkerk)

Wil je even een break van alles wat het festival te bieden heeft? Even rust en stilte aan je hoofd? Of een persoonlijk gesprek één op één voeren met iemand die graag naar je luistert? Dat kan. In de Lokhorstkerk is gedurende de hele middag een stilteruimte ingericht. Daar kun je even ontsnappen aan alles.

Workshops (15:00-18:20u, De Bakkerij)

Na Mounirs optreden verlaten we de Lokhorstkerk en gaan we verder in centrum De Bakkerij voor workshops. Je kunt kiezen uit activistische, verdiepende, verstillende en creatieve workshops. Telkens lopen er drie workshops tegelijk en tussen de workshoprondes is er tien minuten de tijd om te wisselen. Dit is ons workshopaanbod:

Onze roeping in de woestijn (15:00-17:00u). Actiebeweging Christian Climate Action (zelfstandig maar gelinkt aan Extinction Rebellion) neemt je in deze workshop mee in waarom zij vanuit christelijk oogpunt kiezen voor activisme en geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. Vanuit voorbeelden van geweldloos verzet uit de Bijbel gaan we met elkaar nadenken over activisme én je uitdagen om zelf in actie te komen. Spannend? Zeker. Maar ons huis staat in brand, en niets doen is nog veel enger.

Groene Kliniek (15:00-16:00u). Avocadoschaamte, landschapspijn, biodiversiteitsspijt of eco-euforie. Heb jij ergens last van? Of heb je nergens last van? Dan is een consult in de Groene Kliniek iets voor jou!
Bijna 75% van de inwoners van Nederland is bezorgd over zowel klimaatverandering als het verlies aan biodiversiteit. Bovendien geeft de helft van de ondervraagde jongeren in een wereldwijde enquête aan dat deze zorgen zelfs een directe invloed hebben op hun dagelijkse leven. Daarom richtte programmamaker bij Gouden Haas Marieke Nooren de Groene Kliniek op. De eerste pop-up safespace, waar je terecht kunt voor hulp bij jouw kleine en grote klimaatzorgen. Bij dit theatrale groepsconsult worden jullie opgenomen in de Groene Kliniek. Bij de intake maak je een keuze uit een aantal klimaataandoeningen. Met welke emoties reageer jij op de klimaatcrisis? Hoe ga je daar mee om? En wat kan je er aan doen? Gouden Haas werkt voor de Groene Kliniek samen met een groeiend gezelschap van professionals: klimaatpsychologen, klimaatcoaches en activisten van o.a. klimaatpsychologie.com.

Ecofeminisme & Grounding meditatie (15:00-16:00u). Samen met jullie wil Nikki Apeldoorn mediteren op het gedachtegoed van de ecofeministische theologe Sallie McFague, de wereld als het lichaam van God. Aan de hand van Sallie’s groene reflecties duiken we de diepte in door met elkaar in gesprek te gaan over een nieuw klimaat voor de theologie, één die van betekenis kan zijn voor de huidige tijd en de ecologische crisis waar we in leven.

Tijdens de geleide meditatie planten we samen met Nikki onze voeten in de aarde, maken we contact met de verschillende windrichtingen en luisteren we met al onze zintuigen naar de stemmen van meer-dan-menselijke natuur. Nikki studeerde ecofeministische theologie in Guatemala en woont sinds ruim drie jaar weer in Nederland, in het Jeannette Noëlhuis dat hoort bij de Catholic Worker-beweging.

Na de zondvloed (16:10-17:10). Het is 2100, Nederland. Zeventien jaar na wat we ‘De Tweede Zondvloed’ zijn gaan noemen. Waar is nu de kerk? In het verleden vormden klimatologische omwentelingen ook voedingsbodems voor nieuwe religieuze bewegingen. In deze workshop daagt historicus Adriaan Duiveman je uit om samen de religie van de toekomst in te beelden.

Klimaatrechtvaardigheid & internationale strijd (16:10-17:10). Op weg naar de VN-Mensenrechtenweek in Zwitserland maken Julio (Peru) en Inés (Colombia) — frontlinie-verdedigers van land, natuur en mensenrechten — een tussenstop in Nederland om hun persoonlijke verhalen van verzet tegen mijnbouwgigant Glencore te delen. Doe mee aan de workshop om meer te leren over hun strijd en ontdek hoe jij kunt bijdragen en steunen! Nikki Apeldoorn zal bij deze workshop aanwezig zijn om het gesprek te begeleiden en indien nodig als vertaler op te treden.

Klimaatcrisis en inheemse volken (17:20-18:20). In deze workshop zal Chautuileo Tranamil vertellen over de inheemse zienswijzen vanuit verleden, heden en toekomst. Daarna zullen deelnemers aan de hand van de vier windrichtingen en inheemse principes meer leren over waarden als wederkerigheid. Chautuileo Tranamil is Mapuche en geboren in Chili. In haar werk als inheemse pleitbezorger, schrijfster, onderzoeker, spreker, educator, politicoloog en community-builder integreert ze inheemse filosofie, inheemse kennissystemen en het internationaal recht in haar denken over diverse thema’s. Meer over haar op haar website.

Samen zorgen voor ons gemeenschappelijk huis (17:20-18:20). Wat heeft duurzaamheid te maken met een studentenhuis en de paus? Matty van Leijenhorst van de Laudato Si’ Alliantie NL legt het je uit. Bovendien zoeken we samen te verstilling op met een Lectio Divina op het Gebed voor de aarde.

Zonnelied creatief (17:20-18:20u). Met beeldend kunstenaar Tina de Groot gaan we aan de slag op creatieve manier, met het Zonnelied dat Franciscus van Assisi achthonderd jaar geleden schreef. Dit lied is een lofzang op de hele aarde en tegelijk een protest tegen het onderwerpen en roekeloos exploiteren van die aarde. Het laat een vorm van verbondenheid met de aarde zien die lijnrecht staat tegenover de meer verspreide en meer aanvaarde houding van louter gewin en voordeel voor de mens. Om eer te betonen aan het lied en onze schepper maken wij een collage. Maar het wordt niet zomaar een platte collage, we maken het tastbaar en 3D op een klein wereldbolletje. Met tijdschriften, tekeningen, zand of bladeren gaan wij een aantal zinnen uit het zonnelied verbeelden. Aan het einde van de workshop heb je geleerd om woorden om te zetten in beelden en een tastbare herinnering aan het festival en onze kwetsbare liefdevolle aarde.

Klimaatritueel (18:30-19:00u, De Bakkerij)

Na een middag waarin we met sprekers, muziek en workshops van alles hebben gedaan en gehoord, is het tijd even te verstillen en naar binnen te keren. Wat doet dit alles met jou? Chautuileo Tranamil sluit samen met ons af met een plenair ritueel voor alle bezoekers van het festival. Chautuileo is Mapuche en geboren in Chili. In haar werk als inheemse pleitbezorger, schrijfster, onderzoeker, spreker, educator, politicoloog en community-builder integreert ze inheemse filosofie, inheemse kennissystemen en het internationaal recht in haar denken over diverse thema’s. Onlangs was ze te gast bij de Alternatieve Dodenherdenking van 4 mei, waar ze eveneens een ritueel uitvoerde.

Potluck avondeten (19:00-20:00u, De Bakkerij)

De workshoprondes sluiten we af met een potluck avondeten vanaf 19:00 in De Bakkerij. Neem iets lekkers mee om met elkaar te delen! En bereid je voor om met een goed gevulde maag ons avondprogramma in te gaan…

Film The Promise & nagesprek met Raki Ap (20:00-22:30u, De Bakkerij)

De urgente documentaire The Promise van Daan Veldhuizen brengt heden en verleden samen in een groots verhaal over hoe de onderdrukking van de Papoea’s in Indonesië verbonden blijft met een grotendeels vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis, en hoe kolonialisme doorwerkt in het heden.

Een vergeten strijd, een verloren toekomst. In de jaren zestig leek het erop dat West-Papua onafhankelijk zou worden. Maar internationale belangen, geopolitieke machtsverhoudingen en economische winstoverwegingen beslisten anders. Met uniek en indrukwekkend gerestaureerd 35mm-archiefmateriaal brengt The Promise deze geschiedenis opnieuw tot leven en onthult de film hoe een volk systematisch wordt verraden en onderdrukt. Meer info over deze film op de website van Movies that Matter.

Nabespreking met Raki Ap

Raki Ap is internationaal woordvoerder van de United Liberation Movement for West Papua (ULMWP) en een onafhankelijk consultant over inheemse kwesties. Daarnaast is hij een gewild spreker. Hij is geboren in 1984 in een vluchtelingenkamp in Papua Nieuw Guinea. Zijn leven is vanaf het begin gevormd door veerkracht en activisme. Zijn vader, muzikant Arnold Ap, is vier maanden voor zijn geboorte vermoord vanwege zijn protestliederen. Die liederen inspireren veel inheemse Papua’s tijdens hun strijd voor zelfbeschikking.

Toen hij 1 jaar was, vestigde Raki zich met zijn moeder in Nederland. Daar groeide hij op en werd hij militair in de Nederlandse luchtmacht. Tegenwoordig is hij pleitbezorger van inheemse stemmen en laat hij zien hoe de strijd voor klimaatrechtvaardigheid, anti-racisme en dekolonisatie met elkaar verbonden is. Net als zijn vader is Raki een krachtige verhalenverteller en onderwijzer. Door toespraken, conferenties, grassroots mobilisatie laat hij mensen door een inheemse lens kijken naar mondiale problemen. Hij laat zien hoe collectieve actie diepgaande verandering kan bewerkstelligen.

Organisatie

Het festival Klimaat van Hoop wordt georganiseerd door een werkgroep van allerlei kerkelijke achtergronden, op initiatief van jongerengemeente Arminius. Daarnaast zijn we dankbaar dat we in de Lokhorstkerk en diaconaal centrum De Bakkerij terecht kunnen met het programma. Het festival is mede mogelijk dankzij financiële bijdragen van het Fonds Cos, Stichting Woudschoten, Fonds Kerk en Wereld, het Doopsgezind Predikfonds, de Vrijzinnige Fondsen en de Van der Mandele Stichting. Dankzij al deze steun kunnen wij dit festival aanbieden tegen een laagdrempelige ticketprijs.

De komende tijd ga je sowieso meer horen over wat we allemaal nog meer te bieden hebben. Let op onze Instagram en Facebook voor nieuws over sprekers en acts! Het complete programma zal in de komende weken online komen te staan. De standaardprijs voor een ticket voor de hele dag is 10 euro. Voor studenten/ onder 18/ krap budget is er een ticketprijs van 5 euro. En voor wie een extra bijdrage wil geven is er ook een ticket te koop voor 15 euro.

Heb je nog vragen? Mail ons: secretarisarminius@gmail.com.

Gerelateerd