20 februari 2025

Gesprek met Anthony uit Bethlehem tijdens kerkasieldienst in Kampen

Geschreven door Jonge Remonstranten

Op zondag 16 februari ging de jongerengemeente Arminius naar Kampen om daar het kerkasiel te steunen. Om te voorkomen dat de Oezbeekse familie Babayants wordt uitgezet, is hier al sinds afgelopen november een kerkdienst bezig. Wij hielden hier ook een dienst om hier onze bijdrage aan te leveren, deze dienst was ingevuld door Remco van Mulligen. Remco is sinds afgelopen oktober programmaleider Vrijzinnig & Jong en in deze functie ondersteunt hij Arminius bij het organiseren van activiteiten en het uitwerken van nieuwe ideeën. De dienst was een mooie manier om Remco beter te leren kennen.

Remco is al lange tijd betrokken bij het lot van de Palestijnen en heeft grote belangstelling voor de Palestijns-christelijke theologie. Zijn ideeën en ervaringen waren dan ook de invalshoek die hij koos om de kennismaking met hem vorm te geven. Onze gast was Anthony Khair. Anthony is opgegroeid vlakbij Bethlehem in Palestina en is Christen, momenteel woont hij in Nederland voor een master theologie aan de VU.

Na een overdenking van Remco en gezamenlijk zingen, stond het gesprek met Anthony centraal. Anthony vertelde over zijn spirituele zoektocht. Hij groeide op in Bethlehem en kreeg onderwijs van Amerikaans-evangelische docenten. Hierdoor zag hij zichzelf en zijn gemeenschap lange tijd als een obstakel voor het waarmaken van de belofte van het verkoren volk van Israël. Het was een soort zelfafkeuring die hem was aangeleerd door de letterlijke interpretatie van Bijbelse teksten. Op een gegeven moment zorgde dit ervoor dat hij afstand nam van institutionele religie en een tijd noemde hij zichzelf atheïst. Maar religie en ook de rol van de Palestijnse christenen bleef Anthony bezighouden. Er volgde een periode van subversieve toe-eigening van de bronteksten en het ontwikkelen van een veerkrachtige, weerbare en vreugdevolle benadering van zijn relatie tot de Heilige Schrift (sumud in het Arabisch). Een sleutelpassage bij het opnieuw vinden van het geloof was voor Anthony het Bijbelvers uit Galaten 3:28: “Er zijn geen Joden of Grieken meer, slaven of vrijen, mannen of vrouwen – u bent allen één in Christus Jezus”. Voor hem lag hier de sleutel voor de universele bevrijdingsboodschap van het Christendom, juist onafhankelijk van etniciteit of andere kenmerken.

Als we allemaal één zijn in Christus, waarom zouden mensen dan niet dezelfde rechten hebben om in een bepaald gebied te wonen? Anthony benoemde ook dat we het vaak hebben over één Christendom, maar het gaat hier dan om het Amerikaanse evangelische wereldbeeld waarbij de Israëliërs heel Israël zouden moeten krijgen. Hier was ook snel de vertaalslag gemaakt naar andere religies en geloofsopvattingen die maar al te vaak als één uniform geheel worden gezien, terwijl hier binnen grote diversiteit van zienswijzen en benaderingen is.

Anthony’s verhaal resoneerde bij de aanwezigen en er werden verdiepende vragen gesteld en eigen ervaringen gedeeld. We hadden het over de persoonlijke vragen wat je plek, missie en rol is in deze wereld. Hoe kan je een steentje bijdragen aan een gelijkwaardigere wereld. Natuurlijk was de situatie in het midden oosten ook deel van de discussie. Zo kwamen vragen aan bod over de rol van geweldloos weerstand, het blijven zien van hoop en schoonheid ondanks de dagelijkse onrechtvaardigheid. En over hoe het is om te leven onder bezetting en verdreven te zijn van je eigen grondgebied.

Het was een inspirerende middag in Kampen, waarbij we naast het gesprek met Anthony ook nader kennis hebben gemaakt met Remco. Het was mooi Remco te leren kennen als een maatschappelijk betrokken, activistische Christen met hart voor een toekomstbestendige, vrijzinnige kerk. Een veelbelovend start tussen Arminius en Remco en we kijken uit naar een vruchtbare samenwerking.

Geschreven door Philipp

Gerelateerd