19 december 2022

Leonie van Staveren wordt onze nieuwe predikant!

Geschreven door Jonge Remonstranten

Vanaf 1 januari mag ik het team van Arminius gaan versterken als pastor/predikant. Ik ben 37 jaar, oud-Arminiaan, en getrouwd met Thirza, die ook Arminiaan is. Samen wonen we in Dordrecht. Naast mijn nieuwe taak voor Arminius blijf ik werken als adviseur studentenwelzijn op Hogeschool Rotterdam. Op dit moment ben ik ook nog druk bezig met de afronding van mijn predikantsopleiding aan het remonstrants seminarium. In mijn scriptie bestudeer ik hoe onze founding father Jacobus Arminius over ‘genade’ dacht en hoe hedendaagse remonstranten naar dat thema kijken.

Tijdens mijn studie theologie leerde ik de remonstranten kennen en daar voelde ik me (ondanks het leeftijdsverschil met de meeste gemeenteleden) al snel thuis. Ik hou van de ruimte die er bij remonstranten is om dingen in twijfel te trekken of vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Ook is er volop ruimte om elders je inspiratie vandaan te halen. In mijn geval is dat… Spanje. Zo ben ik een beetje ‘verliefd’ geworden op de spiritualiteit van een katholiek klooster dat ik tijdens een pelgrimstocht op de Camino de Santiago heb ontdekt. De rituelen, de stilte en de taal – Spaans en toch wel behóórlijk religieus – raken me en boren in mij een soort vroomheid aan die ik in de gemiddelde remonstrantse kerkdienst niet kan evenaren. Eenmaal thuis geniet ik dan weer van een nuchtere preek. Zo blijf ik qua geloof een zoeker en een grensganger; een vrome twijfelaar.

Ik kijk er onwijs naar uit om jullie de komende tijd te ontmoeten. In februari plannen we een activiteit waarin jullie mij en ik jullie beter kan leren kennen.

Gerelateerd