27 maart 2023

Remonstrantse Beraadsdag 2023

Geschreven door Jonge Remonstranten

‘Vele talen, in alles de liefde’ – Zaterdag 22 april

Terug van weggeweest na een lange coronastop: de jaarlijkse landelijke Beraadsdag van de Remonstranten. Een dag van ontmoeting en inspiratie. Op 22 april kunnen we weer bij elkaar komen tijdens de Beraadsdag in de kerk van Vrijburg Amsterdam. 
Tijd: 11.00 uur – 16.00 uur. Kosten voor deelname: €20,-  Je kan je opgeven via www.remonstranten.nl/webshop

Ochtendprogramma

Thijs Lijster is de hoofdspreker op de dag. Hij is universitair docent Kunst- en Cultuurfilosofie aan de RU Groningen en publiceerde onlangs het boek ‘Wat we gemeen hebben. Een filosofie over de meenten.’ Hij gaat in op de vraag welke gemeenschappelijke taal we nog over hebben in onze gefragmenteerde en gepolariseerde wereld. Daarover gaan we met elkaar in gesprek.

Middagprogramma

In de middag gaan we zelf aan de slag in verschillende workshops die lichaam en geest prikkelen:

1.  Cyanotype maken met Karin Bosch
Maak kennis met de bijzondere techniek van het cyanotype printen. Een oude techniek waarmee je door voorwerpen, bloemen, planten en negatieven op lichtgevoelig papier te belichten, intense cyaanblauwe prints maakt, die ontstaat door blootstelling aan zonlicht. Tijdens de workshop oefen je de techniek. Je kunt botanische afbeeldingen maken of collages van objecten, planten of bloemen. Kim Magnee houdt een korte inleiding over de taal van planten.

2. Op de tast met Kirsten Slettenaar
Bij dit gezegde denk je misschien aan mensen die blind zijn en die alles ‘op de tast’ moeten doen. Maar geen van ons zou ver komen zonder ons tastzintuig. In deze workshop gaan we verkennen hoe je de signalen van je grootste zintuig beter gewaar kunt worden, waarom je tastzin belangrijk is én hoe dit alles kan bijdragen aan jouw zoektocht naar zinvol bestaan.

3. Sterrenstof dat sterren overpeinst met Pieter Hartevelt
Wat is de plaats van mens en aarde in het uitgestrekte universum? Dankzij de Hubble en James Webb ruimtetelescopen kunnen we verder dan ooit kijken, tot aan de grenzen van het waarneembare heelal. In deze workshop neemt hij u mee langs sterren, sterrenstelsels en nog exotischere objecten en stelt de vraag wat wij er in dit grote geheel toe doen.

4. Film als inwijding in een transitionele werkelijkheid met Amber de Rooij
Films staan, met name als ze zijn gebaseerd op de Reis van de Held (Joseph Campbell), in een oude universele wijsheidstraditie. Daarnaast heeft film, als bijzondere vorm van kunst, het vermogen om ons diep in onze ziel te raken. Uniek voor de speelfilm is het fenomeen cinematische elevatie. Wij wórden als het ware het karakter in de film en mogelijk kunnen we daar iets van meenemen naar ons dagelijks leven. In de workshop gaan we dieper in op dit verschijnsel en wellicht beleven we zelf cinematische elevatie gedurende de workshop met behulp van een korte film!

5. Zangworkshop met Maarten van der Bijl
Hoe fijn is het niet om te zingen? Behoeft dat nog aanprijzing? ‘Zingen is dubbel bidden’, zei Augustinus al. Maarten van der Bijl, cantor-organist in de Geertekerk, laat ons alle vezels in ons lijf voelen in deze zangworkshop.

6. Chi Kung, de taal van het lichaam met Ariëlle Brouwer i.s.m. Isabelle Biais
Chi Kung is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer. Het helpt om de gezondheid en het evenwicht tussen lichaam en geest te bevorderen. Chi is volgens de Chinese geneeskunde de kracht die stroomt door al wat leeft, de gemeenschappelijke bron tussen mens en natuur. Chi brengt lichaam, geest en omgeving met elkaar in harmonie.

Ariëlle en Isabelle leiden je door een reeks oefeningen heen waarin je dit kan gaan ervaren. In stilte, met hier en daar uitleg. Iedereen kan meedoen!

7. Kriebelpootjes met Mark van Praagh
Insecten tekenen met fineliners en aquarelpotlood. Er liggen 100 prachtige foto’s klaar van insecten. Mark vertelt en laat zien hoe je een insect kunt tekenen met fineliners, aquarelpotlood en penseel. We tekenen op briefkaartformaat waardoor het overzichtelijk wordt en haalbaar is voor iedereen.

Aanmelden kan via www.remonstranten.nl/webshop

Gerelateerd