24 maart 2024

Surinam visits Arminius

Geschreven door Jonge Remonstranten

Afgelopen zomer waren we met Arminius in Suriname. Deze uitwisseling organiseerden we in het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Met de Surinaamse jongeren zijn we in gegaan op de vragen hoe wij naar het gemeenschappelijke verleden kijken, nu in het leven staan en hoe we onze toekomst samen vorm willen geven. Het was een hele waardevolle uitwisseling. En komende zomer krijgt deze uitwisseling een vervolg, wanneer de Surinaamse jongeren naar Nederland komen.

Programma
Het uitwisselingsprogramma begint steeds meer vorm te krijgen! Het wordt een veelzijdig programma, waarbij we verschillende plaatsen in Nederland bezoeken en diverse thema’s bespreken.

Het programma begint in Hoorn, waar we zijn uitgenodigd door de Doopsgezinde Remonstrantse gemeente. We zullen de stad verkennen en in gesprek gaan over verleden, heden en toekomst. We overnachten bij gastgezinnen in Hoorn.

Daarna vertrekken we via Oude Weteringen, waar we op zondagochtend bij de kerkdienst zijn, naar Amsterdam. Op maandag bezoeken we het Stedelijk Museum, waar we in gesprek zullen gaan en worden rondgeleid door Blikopeners. Blikopeners zijn open-minded Amsterdamse jongeren, die een jaar lang met kunst en design in het museum werken om de blik van het publiek en personeel te openen. Indien nodig kunnen we een gastgezin voor je regelen in Amsterdam.

Op dinsdag zullen we de groep opsplitsen, en gaan de Surinamers mee met iemand van Arminius. Wat zou je graag van jouw leven willen laten zien aan de Surinamers? De Surinamers zullen twee nachten bij een Arminiaan logeren.

Vanaf woensdag verblijven we met de hele groep in De Oosterhoeve in Winterswijk. Hier zullen we in gesprek gaan over verschillende thema’s. En natuurlijk is er ook tijd om te chillen, zwemmen en wandelen.

De uitwisseling zullen we afsluiten met een viering op Wijngoed Kranenburg, waarbij ook andere geïnteresseerden zijn uitgenodigd.

DagActiviteitLocatieOvernachting
Vrijdag 9 augVerzamelen in Hoorn,
kennismaking en bijpraten
ForeestenhuisGastgezinnen in Hoorn
Zaterdag 10 augOchtend in Hoorn,
verleden, heden en toekomst
ForeestenhuisGastgezinnen in Hoorn
 Middag met de Doopsgezinde Remonstrantse gemeenteForeestenhuis 
Zondag 11 augKerkdienst in Oude Wetering
Varen op het Braassemermeer  
Oude WeteringArminianen en gastgezinnen in Amsterdam
Maandag 12 augLunch op het Museumplein Museumprogramma BlikopenersStedelijk museum AmsterdamBij Arminianen
Dinsdag 13 augSamen met de Arminianen waar verbleven wordt, wordt programma ingevuldOveralBij Arminianen
Woensdag 14 augAankomst De Oosterhoeve
Omgeving verkennen wandelen, zwemmen
WinterswijkDe Oosterhoeve
Donderdag 15 augThema: Hoe bepaalt de kapitalistische wereldorde ons leven?WinterswijkDe Oosterhoeve
Vrijdag 16 augThema: Hoe passen jouw normen en waarden bij deze wereld?WinterswijkDe Oosterhoeve
Zaterdag 17 augThema: Wat wil jij achterlaten: Wat is jouw legacy?WinterswijkDe Oosterhoeve
Zondag 18 augZomerdienst Wijngoed KranenburgKranenburg
 Afscheid    

Deelname
Het is mogelijk om een deel van het programma mee te doen. Echter, voor het deel in De Oosterhoeve in Winterswijk wordt verwacht dat je er woensdag tot en met zondag bij bent.

Zoals je ziet in het programma, zijn er een aantal nachten waar we bij gastgezinnen logeren. Het is daarom fijn voor de organisatie om te weten hoeveel deelnemers er zijn bij elk onderdeel.

Opgeven
De kosten voor deelname aan het gehele programma zijn €200. Als je alleen een deel van het programma kunt mee doen, kosten de activiteiten in Hoorn en Amsterdam €10 – €15 per dag.

Graag horen we uiterlijk 1 mei of je mee doet met (een deel van) het uitwisselingsprogramma. Heb je nog vragen of weet je nog niet helemaal zeker of je mee kunt doen, maar heb je wel interesse? Laat het ons dan ook weten, zodat we ongeveer weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen.

Contact
Heb je zin om mee te doen met de uitwisseling? Of wil je meer informatie? Stuur dan een bericht naar:
voorzitterarminius@gmail.com.

Gerelateerd