Jonge Remonstranten in Londen
Geschreven door Jonge RemonstrantenDonderdag 9 mei vertrokken we met een groep van tien Jonge Remonstranten naar Londen. We gingen voor een bezoek aan de Nederlandse kerk die daar gevestigd is en natuurlijk om de stad te ontdekken. Joost Röselaers is Remonstrant en sinds september 2013 predikant in de Nederlandse kerk in Londen. Dit was voor Arminius een goede reden om kennis te maken met de Nederlandse kerk en tegelijkertijd Londen te bezoeken.
De Nederlandse kerk in Londen
Nadat we onze bagage hadden achtergelaten in het hostel, gingen we direct naar de Nederlandse Kerk. Deze is gevestigd in the City, het financieel centrum van Londen. Vanaf een drukke straat met hoge gebouwen liepen we een smal steegje in, Austin Friars. Wanneer je door dit steegje loopt, laat je de drukte achter je en kom je uit bij de Nederlandse kerk. Daar werden we hartelijk ontvangen door Joost die ons rondleidde en vertelde over de geschiedenis van de Nederlandse kerk. In 1550 heeft Koning Henry XIII deze kerk aan de protestantse Nederlanders gegevens die waren gevlucht voor de Spaanse overheersing in eigen land. In die tijd nam Koning Henry XIII afstand van de paus in Rome en ontstond de Anglicaanse kerk. Om zich tegen Rome te keren, werd iedereen verwelkomd die ook afstand nam van Rome. In een contract is de Nederlandse kerk aan de Nederlanders gegeven en dat is de plek waar Nederlanders nog steeds samen komen.
Nadat we de kerk hadden gezien, was het tijd om de stad in te gaan. We begonnen bij de Bridge of London en zijn via de Thames naar TATE modern gelopen. Na het museumbezoek gingen we ergens eten en daarna de pub in.
In de pub heeft Joost ons meer verteld over zijn leven in Londen en werk voor de Nederlandse kerk. Het is mooi om te zien dat een groep Nederlanders in Londen en omgeving elkaar vinden om samen te geloven, maar ook om samen andere activiteiten te ondernemen. Zo was er bijvoorbeeld op vrijdag, een dag na de verkiezingen in Engeland, een debat over de verkiezingsuitslag en hoe het verder zal gaan met Engeland. Wij waren daar ook voor uitgenodigd en het was echt interessant om te horen wat de verkiezingsuitslag betekent voor Engeland.
De Nederlandse kerk is dus gevestigd in the City, het financiële centrum van Londen wat voor de meeste toeristen niet bovenaan het lijstje van bezienswaardigheden zal staan. Ik was hier ook nog nooit geweest, maar the City had meer te bieden dan ik had verwacht. Een gids heeft ons rondgeleid door dit financiële centrum, van het oude gedeelte dat is gesticht door de Romeinen en waar de eerste handel werd gedreven tot grote, moderne gebouwen waar ingewikkelde zaken worden gedaan. Op vrijdag was het nog druk op straat, maar in het weekend is het stil in the City wanneer de kantoren dicht zijn. Dat merkten we ook zondag, toen we moesten omlopen om bij te kerk te komen omdat de reguliere doorgang gesloten was. Na afloop van de dienst hebben we koffie gedronken en met een aantal kerkgangers gepraat. Mensen waren erg nieuwsgierig hoe wij, als groepje Jonge Remonstranten, in Londen terecht waren gekomen en wij wilden allemaal graag weten hoe het is om in Londen te wonen en werken.
Heerlijke vakantie voor Jonge Remonstranten
Londen was een heerlijke vakantie, we hebben veel gezien en gedaan. Het was heel leuk om in de Nederlandse kerk te bezoeken. Niet alleen door de hartelijke ontvangst door Joost, maar ook door de enthousiaste reacties van de Nederlanders kerkbezoekers. Daarnaast hebben we veel van de stad gezien en musea bezocht. En niet te vergeten, de dag eindigen in de pub met een pint of cider.
Dit was een leuke kennismaking met de Nederlandse kerk, en de volgende keer als ik in Londen ben zal ik zeker proberen nog eens langs te komen!
geschreven door Marjolein Burgers