1 november 2016

Grot van Machpela

Geschreven door Jonge Remonstranten

Tijdens onze reis naar Israël en Palestina zullen we de Grot van Machpela bezoeken. Als het op ons reisprogramma staat zal het ongetwijfeld een interessante grot zijn, maar waarom eigenlijk?

Hebronkaart-hebron

De grot van Machpela ligt in de stad Hebron. Dit is één van de oudste steden ter wereld die voortdurend bewoond zijn gebleven, Hebron is waarschijnlijk in de 18e eeuw v. Chr. ontstaan. Wie de bijbel goed gelezen of beluisterd heeft kent de stad in ieder geval bij naam. De stad werd eens door Jozua veroverd en David werd er tot koning gezalfd.

Hebron heeft een lange geschiedenis van wisselende machthebbers en religieuze spanningen. Ook in de recente geschiedenis is er veel gebeurd. Hebron ligt op de Westelijke Jordaanoever, die door Israël is bezet. Het is een Palestijnse stad met ongeveer 160.000 Palestijnse inwoners en valt onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit. Er wonen ook een kleine duizend Israëlitische kolonisten. De toenemende invloed van Israël in de stad zorgt met regelmaat voor rellen en escalaties: zowel van Palestijnse als Israëlitische kant.

De grot

Voor moslims en joden is Hebron een heilige stad, vanwege de grot van Machpela. Moslims noemen het het heiligdom van Abraham of de Ibrahimi moskee. In het oude testament wordt in Genesis beschreven hoe Abraham na de dood van Sara een stuk land koopt met daarop de spelonk van Machpela. In deze spelonk begraaft hij zijn vrouw. Isaac en Ismaël begraven Abraham hier later ook. Isaac, Jacob, Rebecca en Lea worden op hun verzoek ook te Machpela begraven.

In het Hebreeuws wordt de plaats Ma-arat Hamakhpelah (מערת המכפלה) genoemd wat betekent “de grot van de dubbele graven”. In het Arabisch wordt de plaats Al-Haram Al-Ibrahimi (الحرم الإبراهيمي) genoemd of “heiligdom van Abraham”.

Oorlogen

Herodes de Grote bouwt in de eeuw v. Chr. een omwalling om de grotten en de tombe. Na de verovering door de moslims in de 7e eeuw werd er een moskee op deze plaats gebouwd. De kruisvaarders maakten hier in de 11e eeuw een kerk van en verboden moslims hier nog te komen. De moslims veroverden het weer terug, noemden het weer een moskee èn stonden christenen toe hier te bidden!

Sinds de 14e eeuw kregen joden zeer beperkte tot geen toegang tot de tombes. Pas in de jaren zestig van de 20e eeuw kregen joden weer toegang, nadat Israël het gezag over Hebron kreeg tijdens de Zesdaagse oorlog. In de afgelopen vijftig jaar zijn er vele incidenten geweest bij het heiligdom en zijn er vele doden gevallen, joden en moslims.

Het gebouw

De omwalling van Herodes de Grote is in tweeën verdeeld. Een deel is een synagoge, de rest de Ibrahimi moskee. In de synagoge bevinden zich vier cenotafen, elk in een achthoekige ruimte. Een cenotaaf is een graf dat opgericht is ter nagedachtenis aan een overledene van het stoffelijk overschot elders of onvindbaar is. Aan een kant liggen de cenotafen voor Jacob en Lea. Die voor Abraham en Sara liggen tegen de moskee aan, ze zijn van de moskee als van de synagoge uit bereikbaar, maar worden afgesloten met een hek. De cenotafen zijn twee per twee door een gang met elkaar verbonden. In de moskee bevinden zich de cenotafen voor Isaac en Rebecca.

Toegang

De toegang tot de verschillende cenotafen en delen van de site is streng geregeld. Moslims en joden hebben een beperkte toegang. Niet-moslims en niet-joden mogen onder begeleiding wel naar binnen.

De grotten zijn niet toegankelijk, uit respect voor de doden.

Ingewikkeld

De grotten van Machpela zijn een goede illustratie van de complexe problemen tussen Israël en Palestina. Zelfs zoiets simpels als een begraafplaats is aanleiding tot bloedvergieten en vereist strikte regelgeving. Tijdens onze reis zullen we dit aan den lijve ondervinden wanneer we Hebron en het heiligdom van Abraham bezoeken. Wil je dit ook meemaken? Je kunt nog mee! Meer informatie kun je opvragen bij Japke.

Reis naar Palestina en Israël
10 mei 2017 - 19 mei 2017

Tiendaagse ontdekkingsreis naar Israël en Palestina Achter het nieuws, voorbij de muren: een reis waarbij je verder kijkt Tijdens de tien dagen van onze reis zullen we Israël en Palestina verkennen en meer te weten komen over de recente politieke ontwikkelingen en het religieuze en sociale leven in Palestina en Israël. Een bijzondere focus zal het dagelijks leven van de...  Lees verder

Gerelateerd