17 februari 2018

Wie geeft Assepoester houvast?

Geschreven door Jonge Remonstranten

Soms maak je vreemde dingen mee, die je aan het denken zetten. Als goed remonstrant plak ik dit jaar overal de sticker ‘houvast’ op. Zo halverwege het kerkelijk jaar heb je het overal al wel eens opgeplakt: familie, huis, vrienden, werk, geloof, de zondagse kerkgang, etc. Laatst maakte ik iets kleins mee, wat mij weer een andere kijk op houvast gaf.

Houvast: stevig in je schoenen staan

Fietsend door Den Haag, van werk naar station, kom ik langs heel wat verwarrende kruispunten. Op een avond stond ik te tobben met fiets, tas, hoge hakken en groen licht. Een man met zijn zoontje maakte het nog ingewikkelder door voor mij langs door rood licht te lopen. Hoe het uiteindelijke gebeurde weet ik ook niet, maar een van mijn hakken kwam op straat te liggen. Precies onder mijn fiets, waar ik niet bij kwam.

Toen schoot mijn prins te hulp! Het door-rood-lopende zoontje liep snel naar mij toe, pakte mijn schoen op en schoof deze aan mijn voet. Ik was zo vreselijk verbaasd dat ik niet meer kon doen dan mijn voet uitsteken en de jongen stamelend bedanken voor zijn hulp ‘dat is zo ontzettend lief’. Terwijl de jongen terug liep naar zijn vader, keken vader en ik elkaar verbaasd aan. Allebei verrast door de galante prins.

Houvast: een vreemde

Zo maakte ik kennis met misschien wel de belangrijkste houvast die we hebben: de vreemde, de onbekende. Zij zijn de mensen die ons zoveel onverwachte houvast bieden. Want, altijd op de momenten dat we het echt even niet alleen kunnen. Als je met een kinderwagen de trein in moet stappen, als je de weg kwijt bent, als je uitglijdt in de sneeuw. En wanneer je je schoen verliest bij het stoplicht. De vreemde redt je.

Niet omdat het moet, ze zijn je niets verplicht. Niet omdat ze er iets voor terug krijgen, vaak ben je zo verdwaasd dat je een bedankje mompelt en weer verder gaat. Maar ze doen het wel. De vreemdeling geeft ons houvast.

Houvast: de maatschappij

Zo ben ik tal van keren al geholpen door een onbekende. Het geeft mijn vertrouwen in de maatschappij altijd weer een boost. Vreemden helpen elkaar gewoon. Anderen hebben het in de gaten als je in de problemen zit. De multiculturele samenleving? Dat zit wel goed, mijn prins heeft een migratie-achtergrond.

Gerelateerd