1 oktober 2017

Onze houvast: startweekend 2017

Geschreven door Jonge Remonstranten

Jonge Remonstranten vinden houvast in fietsenTijdens het Startweekend hebben afscheid moeten nemen van een aantal houvasten: Annemijn als lid en voorzitter en van de Hoorneboeg als onze vaste stek voor het Startweekend. Gelukkig was er volop ruimte om na te denken wat onze verdere houvasten zijn. En dat wisselde nogal: Elske kan niet zonder haar agenda, Japke niet zonder haar fiets, Simon heeft een bijzondere armband. Annemijn vindt houvast in haar schoenen, Rolf in zichzelf en zijn gezin en Saskia in haar huis.

Serieuze zaken

Op zaterdag hebben we twee workshops gehad. De ochtendworkshop ging over rituelen, wat heb je daar eigenlijk aan? En hoe bedenk je nieuwe? In groepjes hebben we nieuwe rituelen bedacht. Deze zijn tijdens onze dienst gelijk in gebruik genomen.

In de middag kregen we van Arminiaan Simon een theaterworkshop. Eerst even jezelf losmaken en je dan verdiepen in twee bijbelverhalen: Daniël en de draak (?!) en Elia die God in de wind ervaart. Na ons de verhalen eigen gemaakt te hebben, hebben we ze op theaterale wijze verbeeld.

De zaterdagavond is voor de ALV. Er waren wat bestuurswisselingen en toespraken om de oud-bestuursleden te bedanken. Daarna begon het pas echt: hoe staat Arminius er financieel voor? hoe komt het jaarprogramma er uit te zien? gaan de Zinnige Zondagen wel goed? waar gaat de volgende buitenlandreis naartoe? en vooral: wie organiseert het Kerstdiner/afscheid van Japke? We hebben alles goed besproken en het bestuur heeft weer input om een jaartje aan de slag te gaan.

 

De laatste, en belangrijkste, serieuze zaak van het startweekend was onze dienst. Vol met nieuwe en oude rituelen. Iedereen had zijn naam op een steentje gezet, iedereen kreeg een steentje mee naar huis om deze persoon een kaartje te sturen. AnnemUitdelen handleiding bij angst.ijn vertelde meer over haar houvast en ze deelde haar afscheidscadeau uit: een handleiding om je angsten te verminderen. Een prachtig cadeau. Irina, Simon en Saskia beelden houvast en rituelen uit in het verhaal van Elia en de priesters van Baäl. Eindigend met hun eigen rituelen.
Ries en Rolf speelden zoals altijd op saxofoon en piano, mooi hoe ze onze diensten daarmee altijd kleur weten te geven. Elske had een aantal liederen uitgekozen die goed bij het thema pasten. Marjolein en Thirza gingen ons voor in de voorbeden. Uiteraard was Japke als predikant onze houvast, zij begon en sloot de viering.

Gezelligheid

 

Waar twee Jonge Remonstranten samen zijn, is het altijd gezellig. De eerste avond mondde uit in een spelletjesavond, zaterdagavond was er een goed opgebouwd kampvuur, met dank aan Evert. Thirza gebruikte haar scoutskills om ons broodjes in het kampvuur te laten bakken. Op dat moment namen we afscheid van Annemijn. Omdat ze ons als houvast kwijt is, kreeg ze het boek van Koen Holtzapffel over houvast. En een doosje herinneringen: foto’s uit haar tijd bij Arminius met een boodschap achterop van de aanwezigen. Uiteraard zat daar ook de gebruikelijke foto van het hek van de Hoorneboeg bij.

De maaltijden waren dit jaar een waar hoogtepunt dankzij Mo. Hij maakte vrijdagavond een heerlijke linzensoep voor ons. Zaterdag kregen we een uitgebreide lunch met allerlei Egyptische gerechten, vers voor ons bereid! We hebben er zondag ook mee geluncht.

Tussendoor hebben we van heerlijk herfstweer genoten op de Hoorneboegse Heide. Het stond vol met grote en kleine paddenstoelen.

Zinnige Zondag in Utrecht
29 oktober 2017, 10:00 - 17:00 uur, Hooghiemstraplein 51, Utrecht

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: het supermansyndroom. Alles is mogelijk als je het maar hard genoeg wilt. Keuzen in overvloed om een gelukkig leven te leiden. Dat idee van maakbaarheid betekent wel een grote druk en verantwoordelijk om succesvol te zijn. Maar soms ben je niet zo perfect als je zou willen zijn. Soms blijkt niet alles...  Lees verder

Kloosterweekend Casella
10 november 2017 - 12 november 2017, 18:30 - 15:00 uur, Casella Hilversum

Onze jaarlijkse retraite is dit jaar in Hilversum, bij Casella. Voor velen is dit wellicht een bekende term, maar voor wie het niet kent: Casella in het kort Casella is een religieuze leefgemeenschap waar mensen samenleven volgens de regel van Sint Augustinus, uit liefde tot God. Samen bieden zij een open huis voor jonge mensen die op zoek zijn naar stilte en ontmoeting....  Lees verder

 

Gerelateerd