14 mei 2016

VrijZinnig ‘Olympische Spelen’ 2

Geschreven door VrijZinnig

Mijn God sport op zondag

In de vorige eeuw was het nog heel gewoon dat je op zondag niet mocht sporten, in het verlengde van de regel dat zondag de rustdag is. Zelfs in de vrijzinnige hoek werd er wat terughoudend mee omgegaan. 

Japke van MaldeDe achterliggende gedachte lijkt me dat sporten niet hoort bij ONTspanning, maar bij INspanning, en dan is het onder te brengen bij “werk”. Zoals in Genesis staat: in het zweet des aanschijns zult gij uw brood verdienen (vrije vertaling). Dat klopt ook, voor topsporters is het hard werken, zoals Liesbeth al in haar blog schreef: volhouden, niet opgeven, doorzetten en vasthouden. 

Nog los van de inspanning: topsporters verdienen er hun geld mee – en rechtgeaarde christenen kunnen ze dan eigenlijk niet zijn, want de zondag vrij houden lijkt me onmogelijk. Ik ken een verhaal – ook uit de vorige eeuw – van een verdienstelijk voetballer, die nooit verder kwam dan de zaterdagcompetitie, omdat hij een gelovig man was. Petje af: dan sta je ook echt voor je geloof ! Maar in de huidige vrijzinnige wereld is het geen probleem en daarom heb ik een nieuwe leus voor de remonstrantse campagne bedacht: Mijn God sport op zondag.

Als je ooit ergens zo’n poster ziet hangen, weet je wie het bedacht heeft…

Geschreven door: Japke van Malde

In de nieuwe editie van de VrijZinnig zal de redactie nog verder ingaan op de Olympische Spelen. Niet alleen de sportieve betekenis komt aan de orde, maar ook zaken als internationale samenwerking en uitwisseling van ideeën. 

VrijZinnig ‘Olympische Spelen’ 1

Road to Rio: sport als metafoor voor het leven Komende zomer wordt weer een onvervalste sportzomer, naast gebruikelijke evenementen als de Tour de France en het tennistoernooi Wimbledon, vindt het EK Voetbal in Frankrijk plaats (helaas zonder Nederland) en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in Brazilië. Maar hoe krijg je dat als topsporter voor elkaar, alles opgeven voor...  Lees verder

VrijZinnig

De VrijZinnig is het magazine van Arminius, dat vier keer per jaar uitkomt. Ons blad staat boordevol met interviews, aankondigingen en verslagen van weekenden en andere activiteiten. Het thema van de VrijZinnig van december 2016 is '#Zinin'. De redactie schrijft altijd graag een feestelijk nummer. En deze keer hebben we daar extra reden voor: het is namelijk de laatste VrijZinnig! We blijven...  Lees verder

Gerelateerd